Zwaarlijvigheid

zwaarlijvigheid
foto © VinnieRattolle
Obesitas of zwaarlijvigheid is, net als bij mensen, een steeds vaker voorkomend verschijnsel bij honden.

Obesitas wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door te veel eten. Een zeldzame keer zal een onderliggende ziekte aan de oorsprong liggen, zoals hypothyreoidie: een ziekte waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaakt.

Symptomen

Dikke honden zijn minder actief, snel moe en hebben vaker problemen met de gewrichten en botten.

Suikerziekte is een vaak voorkomende ziekte bij honden, die kan veroorzaakt worden door obesitas.

Diagnose

De symptomen zijn duidelijk. Door de ribbentest kan men met een objectieve manier vaststellen of een hond te dik is. Indien men met de handen over de ribben wrijft, moet men de ribben één voor één kunnen voelen. Indien dit slechts kan door te duwen op de borstwand is de kat te dik.

Behandeling

De behandeling van obesitas bestaat erin de energie inname van de hond te beperken. Dit kan het best gedaan worden door speciaal dieet voeder te geven. In deze voeders zit heel veel ruwe stof die niet verteerd. De hond zal daardoor het gevoel hebben dat ze veel gegeten heeft, terwijl de energie opname beperkt blijft.

Meer activiteit is ook aan te raden: men moet met de hond spelen en lange wandelingen maken. Zwemtraining is ook een uitstekende therapie!

Bij de behandeling van de dikke hond hangt veel af van de motivatie van de baasjes. Men mag geen snoepjes geven aan de hond!

Honden met hypothyreoidie moeten hormoon vervangende medicatie krijgen.

Prognose

De prognose is volledig afhankelijk van de motivatie van de eigenaars. Mits een strikt dieet zal de behandeling slagen.