HomeHondenziektesVoortplantingVoorhuid ontsteking

Voorhuid ontsteking

Een voorhuidontsteking of balanoposthitis komt erg vaak voor bij niet gekastreerde reuen. Vroeg of laat krijgt elke niet gekastreerde reu er wel last van. De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De oorzaak van de infectie is het uitschachten van de penis tijdens een (al dan niet volledige) erectie. Reuen schachten vaak uit als ze geslachtsrijp zijn. We zien de eerste symptomen dan ook vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Symptomen

Door de infectie zal etter ontwikkelen onder de voorhuid. Dit kan uit de voorhuid druppelen, wat vaak vieze en stinkende plekken maakt. Het is een erg vervelend probleem. Sommige eigenaars verwarren dit met urine verlies. Soms is de ontsteking zo erg dat de etter eruit druipt.

De penis zal er door de ontsteking ook roder uit zien dan normaal.

Het grootste probleem met voorhuid ontstekingen is dat ze vaak terugkomen.

Diagnose

De symptomen zijn erg duidelijk en de dierenarts zal geen moeilijkheden hebben om een diagnose van voorhuid ontsteking te stellen.

Behandeling

Er zijn enkele mogelijkheden voor het behandelen van een voorhuid ontsteking:

  • Men kan opteren voor het regelmatig reinigen en desinfecteren van de voorhuid. Er zijn speciale voorhuidreinigers in de handel beschikbaar.
  • De lokale behandeling kan indien nodig aangevuld worden met antibiotica.
  • De definitieve oplossing is castratie. Het uitschachten van de penis is de reden dat een voorhuid ontsteking vaak terugkomt. Door castratie wordt dit uitschachten vermeden.

Prognose

De prognose van een voorhuid ontsteking is goed. Meestal kan het probleem opgelost worden door te reinigen, eventueel aangevuld met antibiotica.
Het probleem is echter dat voorhuid ontstekingen vaak de neiging hebben terug te komen. Castratie biedt in de meeste gevallen een definitieve oplossing.