Teken

teekTeken zijn bloedzuigende parasieten, behorende tot dezelfde familie als de spinnen, die zich vasthechten in de huid van de hond. Teken zijn 1 tot 3 millimeter groot, maar binnen enkele dagen na de aanhechting hebben ze zoveel bloed gezogen dat ze tot 1 centimeter groot kunnen worden.

Teken worden voornamelijk opgelopen in het bos of onder struiken, maar ook in de tuin kunnen de parasieten voorkomen. Het tekenseizoen loopt van maart tot november.

Het grootste gevaar van teken is dat ze andere ziektes kunnen overbrengen. In onze streken komt de ziekte van Lyme vaak voor. De ziekte Babesiose komt voornamelijk voor in het Middellandse Zee gebied, maar wordt de laatste jaren ook in onze streken opgemerkt.

Teken kunnen ook op mensen hechten.

Symptomen

Het eerste wat de eigenaar meestal opvalt is een wit bolletje op de huid van de hond. Dit is een teek die zich al vol bloed gezogen heeft. De hond heeft er verder geen last van. Soms kan wat irritatie optreden.
Het grootste gevaar bestaat erin dat de teek de ziekte van Lyme kan overbrengen.

Diagnose

De parasiet is goed te zien met het blote oog.

Behandeling

De teek wordt zo snel mogelijk verwijderd met een speciale tekenpincet. Men zal er speciaal op letten om de teek volledig te verwijderen. Een veel voorkomende fout is namelijk dat de kop van de teek niet mee wordt verwijderd en in de huid van de hond blijft zitten. Deze kan dan een ontsteking en infectie gaan veroorzaken.

Het is af te raden om de teek eerst te verdoven met medische alcohol, omdat de kans groot is dat de teek dan speeksel in de huid van de hond spuit. Het is het speeksel dat de ziekte van Lyme kan overdragen.

Prognose

De prognose voor een tekeninfectie is goed. Maar kan slechter worden indien het dier geïnfecteerd werd met Lyme disease of babesiose.

Preventie

Er bestaat medicatie die de teken doden als ze zich op de hond hechten. Zo is de kans op overdracht van ziekte van Lyme sterk verminderd.