Teckel - Dashond

teckel

De teckel of dashond bestaat in verschillende groottes: standaard, miniatuur en kaninchen. Van elke variëteit bestaat een langharige, kortharige en ruwharige versie die bruin/zwart of roodbruin kan zijn. Ruwharige teckels kunnen ook nog wildkleurig of geelbruin zijn. Typisch aan alle teckels zijn de lange rug en korte pootjes waardoor ze al eens aangeduid worden als een "worst op pootjes".

Teckels zijn speels, lieve, maar erg koppige honden. De teckel werd gekweekt om dassen uit hun hol te jagen en het jachtinstinct zit ook nu nog in de hedendaagse vertegenwoordigers van het ras: ze houden ervan achter speeltjes of kleine dieren te rennen.

Teckels zijn echte familiehonden die zich erg kunnen hechten aan hun baasje. Ze kunnen het meestal goed vinden met kinderen en met andere dieren.

Hun koppige aard maakt het een uitdaging om een dashond dingen aan te leren.

Gezondheidsproblemen

Teckels zijn chondrodysplastisch: de dwerggroei is een raskenmerk geworden. Gewrichtsproblemen komen dan ook vaak voor.

In combinatie met het selecteren op de lange rug is dit niet zonder gevolgen gebleven voor de gezondheid van het ras. Dashonden zijn berucht omwille van het hoge voorkomen van discus hernia in het ras: ongeveer 1 op 4 teckels krijgt er last van.

Veel voorkomende aandoeningen bij teckels: