HomeHondenrassenStaffordshire

Staffordshire Bullterrier

staffordshire terriër

De Staffordshire bullterriër (vaak "Stafford" of "Staff" genoemd) is een middelgrote, kortharige en geblokte terriër die oorspronkelijk werd gefokt voor het bekampen van stieren en beren. Het hoeft geen betoog dat de leden van dit ras dan ook geen doetjes zijn! Staffords zijn bijzonder harde honden: men zal ze zelden of nooit betrappen op uitingen van pijn of ongemak. Staffords zijn onverschrokken en gaan voor niets of niemand uit de weg. Het is geen hond voor iedereen: de Stafford heeft een harde (maar correcte!) hand nodig. De meeste Staffs zijn lief en speels voor bekenden en vaak ook voor vreemden. Vaak kunnen ze echter heel dominant en zelfs aggressief zijn naar soortgenoten en andere dieren.

Een Stafford heeft er nood aan om zijn schier oneindige energie kwijt te kunnen: geef hem dan ook voldoende speeltijd en ruimte om te rennen.

Het zijn uitstekende waak- en verdedigingshonden. Een indringer zal zijn beste dag niet hebben in het huis van een Staff!

Een variant die ontstond uit de uit Engeland afkomstige Stafford is de Amerikaanse Staffordshire terriër (vaak ook Pitbull terriër genoemd).

Gezondheidsproblemen

Stafford bull terriërs en Amerikaanse Staffords hebben vaker dan gemiddeld last van onder andere oogproblemen en gewrichtsaandoeningen: