Shar-pei

shar-pei

De shar-pei is van Chinese afkomst en wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke huidplooien en overtollige huid. Vooral de jonge dieren lijken op een verfrommelde bundel huid met in het midden een puppy. De pups groeien voor een deel in de huid maar ook bij de oudere dieren zijn er nog duidelijke overtollige huidplooien. Het geeft de honden een schattig uitzicht. De rimpels worden veroorzaakt door een gendefect dat tot rasstandaard verheven werd. Door het gendefect worden grote hoeveelheden hyaluronaan (ook wel "mucine" genoemd) onderhuids gevormd.

De huidplooien verdwijnen bij het toedienen van corticosteroïden. De reden is dat de productie van de stoffen die de huidplooien veroorzaken, stopt onder invloed van deze medicijnen.

Shar-peis zijn onafhankelijk, koppig en kunnen soms erg dominant of zelfs aggressief zijn, vooral naar andere honden en katten. Shar-peis hebben dan ook een ervaren baas nodig die op zijn strepen staat.

Shar-peis zijn echte modehonden en hebben een tijd lang grote populariteit genoten.

Gezondheidsproblemen

De shar-pei is de ideale hond... voor de geldbuidel van de dierenarts! Gezonde shar-peis bestaan niet: de rasstandaard schrijft namelijk een gendefect voor. Het ras kent dan ook enorm veel gezondheidsproblemen waarvan er vele direct gekoppeld zijn aan de misvormde huid.

Shar-pei koorts

Het gendefect dat de plooien veroorzaakt maakt de honden ook gevoelig voor een ziekte die enkel bij dit ras bekend is: shar-pei koorts (shar-pei fever) is een ziekte waarbij de hond terugkerende episodes van hoge koorts en pijnlijke gewrichten - vooral thv de hakken - meemaakt. Bovendien worden door de ontstekingsreacties eiwitafzettingen gevormd in de organen, waardoor ongeveer 1 op 4 aangetaste dieren amyloidose van de nieren en uiteindelijk nierfalen krijgt. Ongeveer 1 op 5 shar-peis krijgt deze verschrikkelijke ziekte.

Huidaandoeningen

Naast deze rasspecifieke ziekte geven de overmatige rimpels ook ernstige gevolgen voor de huid van de honden. Bovendien heerst in de huidplooien een ideaal warm en vochtig klimaat voor allerhande microorganismen.

Gewrichtsproblemen

Alsof bovenstaande lijst nog niet erg genoeg is hebben shar-peis ook nog enorm veel last van gewrichtsproblemen.

Andere

En nog is de lijst niet volledig. Shar-peis hebben vaker dan gemiddeld last van sommige oogproblemen (glaucoom, PRA, cherry eye), bepaalde kankers, hypothyreoidie, colitis, maagtorsie, megaoesofagus, brachycephaal obstructie syndroom,...

Het weze duidelijk: als je een shar-pei hebt, hou je best je dierenarts te vriend.