Seborrhoe

Seborrhoe is een huidaandoening waarbij honden de balans tussen aanmaak en afsterven van huidcellen verstoord is. Er worden meer cellen aangemaakt dan dat er afsterven. Hierdoor gaat de huid verdikken en treedt er overmatige schilfering op. Tegelijkertijd gaan ook de talgklieren overmatig talg of huidvet produceren.

Het is waarschijnlijk een aandoening met een erfelijke achtergrond en komt vaker voor bij bepaalde rassen, zoals spaniëls, retrievers en sommige terriërs, zoals de West Highland White terriër. Deze vorm noemt men ook wel primaire seborrhoe. Men ziet primaire seborrhoe vaak bij jonge dieren.

Seborrhoe kan ook veroorzaakt worden door andere huidaandoeningen, zoals parasieten, ontstekingen en de hormonale aandoeningen suikerziekte en syndroom van Cushing. Men spreekt dan van secundaire seborrhoe. Secundaire seborrhoe treedt vaak op bi jal wat oudere dieren.

Ook gebruik van verkeerde shampoo kan seborrhoe geven.

Seborrhoe komt vaak voor bij honden.

Symptomen

Men onderscheidt 2 vormen van seborrhoe: droge en vettige seborrhoe.

Bij droge seborrhoe ziet men voornamelijk een overmatige schilfering van de huid.

Vettige seborrhoe wordt gekenmerkt door een overmatige talgklierproductie. De vacht wordt dan vettig en kan erg stinken.

Seborrhoe kan gepaard gaan met ontstekingen van de huid en oorontstekingen. Erge jeuk kan optreden. Vaak zijn er huidinfecties met bacteriën of gisten.

Diagnose

De dierenarts zal de aandoening herkennen door het typische uitzicht van de huid.
Bepaalde onderzoeken kunnen nodig zijn om de specifieke oorzaak te onderkennen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het wegnemen van de oorzaak als die er is.

Het wassen met speciale seborrhoe shampoo kan nodig zijn.

Als er ontstekingen aanwezig zijn zullen deze behandeld worden.

Prognose

Seborrhoe is meestal een terugkerend probleem. Vaak kan het onder controle gehouden worden met een aangepaste behandeling.

Preventie

Honden met primaire seborrhoe moeten uitgesloten worden van de kweek.