Ringworm

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is ringworm geen worm maar een schimmelinfectie die de huid aantast.
Ringworm is een zeer besmettelijke ziekte die gemakkelijk overgaat naar andere dieren en die ook de mens kan besmetten! Vooral kinderen zijn gevoelig voor deze huidschimmel.
De wetenschappelijke naam voor ringworm is Dermatophytose.

Symptomen

De dieren aangetast met deze huidschimmel, zullen huidletsels vertonen die typisch ringvormig uitbreiden met kaalheid en roodheid als voornaamste ziektetekens. Jeuk en irritatie kunnen hierbij optreden. Typisch treden de letsels op thv de kop (oren!) en de poten.

Diagnose

De diagnose kan in vele gevallen al gesteld worden aan de hand van de typische letsels en symptomen. Een hulpmiddel bij de diagnose is de zogenaamde lamp van Woods. Wanneer de schimmel beschenen wordt met het ultraviolette licht van de Woodse lamp gaat hij in de helft van de gevallen fluoresceren.
Microscopisch onderzoek van de haren kan soms ook schimmels aantonen.
Een schimmelcultuur en een huidbiopsie zijn soms nodig om tot een diagnose te komen.

Behandeling

De behandeling zal bestaan uit het knippen van de omringende haren en het lokaal aanbrengen van zalf. Dit kan aangevuld worden met speciale shampoos.
In erge gevallen zal men tabletten moeten toedienen.

Het is ook belangrijk de omgeving te behandelen, aangezien de schimmel sporen uitscheidt die zeer robuust zijn. Stofzuigen en schoonmaken kunnen al veel helpen maar speciaal in kennels en kweekplaatsen zal men speciale rookkaarsen of vernevelaars gebruiken om de sporen uit te schakelen.

Prognose

De prognose is meestal goed, maar hangt af van de kiem die de infectie veroorzaakt. In de meeste gevallen zullen de letsels helen zonder blijvende littekens.