HomeHondenrassenRhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

rhodesian ridgeback

Bijna niemand die het weet, maar de Rhodesian ridgeback heeft ook een Nederlandse naam: de Rhodesische pronkrug. Iedereen kent dit ras echter met zijn Engelse benaming die hij dankt aan de lijn haren in tegengestelde richting die bovenop zijn rug groeien (de ridge of pronk).

Dit groot, gespierd en van oorsprong Afrikaanse hondenras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild (vandaar dat hij soms ook leeuwhond wordt genoemd). Het hoeft dan ook geen betoog dat deze hond geen doetje is. De ridgeback is een onafhankelijke, zelfzekere, zelfs dominante hond die een ervaren, standvastige baas nodig heeft en zijn plaats in de roedel moet kennen.

De ridgback heeft veel beweging nodig en zal niet tevreden zijn met 3 wandelingen per dag.

Zijn kortharige vacht is roodbruin met de typische pronk op de rug. De pronk heeft overigens geen enkel praktisch nut en is enkel cosmetisch. Er worden relatief vaak puppies geboren die de pronk niet hebben. Tot voor kort werden deze - vaak perfect gezonde - pups massaal geëuthanaseerd. Gelukkig komen steeds meer fokkers terug van deze barbaarse praktijk en worden de dieren zonder pronk uitgesloten van de fok zonder ze af te maken. Ook in dit ras wordt dus de genetische afwijking verheven tot rasstandaard terwijl de gezonde dieren ongewenst zijn.

Gezondheidsproblemen

De pronk is het gevolg van een mutatie die de dieren gevoelig maakt voor de afwijking dermoid sinus.

Een dermoid sinus ziet er onschuldig uit: het is een klein gaatje in de huid ter hoogte van de rug. De sinus is echter een onderhuids buisje dat soms helemaal tot aan het ruggenmerg loopt en zorgt dan voor een open verbinding tussen ruggenmerg en buitenwereld. Het is op die manier eigenlijk een zeer milde vorm van open rug. De dermoid sinus vult op met dode huidcellen en talg en kan gemakkelijk infecteren. Op die manier kan het een ingangspoort vormen voor infectie van het ruggenmerg en bij uitbreiding de hersenen. Dermoid sinussen bevinden zich meestal voor of achter de ridge. Hoewel een dermoid sinus in veel gevallen operatief te verwijderen is worden pups met een dermoid sinus (net als pups zonder de pronk) vaak geëuthanaseerd.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Rhodesian ridgeback:

  • ridgeback cyste of dermoid sinus, met als mogelijk gevolg myelitis (infectie van ruggenmerg), meningitis (infectie van ruggenmerg- en hersenvliezen) en encephalitis (herseninfectie)
  • heupdysplasie: minder vaak als in sommige andere grote rassen
  • elleboogdysplasie: vergeleken met andere grote rassen minder frequent
  • aangeboren doofheid
  • maagtorsie
  • hypothyreoidie
  • epilepsie
  • wobbler syndroom
  • andere neurologische aandoeningen zoals cerebellaire ataxie (coördinatiestoornis) en degeneratieve myelopathie (vergelijkbaar met ALS bij mensen)