HomeHondenziektesVoortplantingProstaathypertrofie

Prostaathypertrofie

De prostaat is een geslachtsklier van mannelijke dieren die bestaat uit 2 lobben. Hij bevindt zich rond de urinebuis in of net voor de bekkenholte.
Goedaardige prostaathypertrofie is een vergroting van de prostaat onder invloed van het geslachtshormoon testosteron en is een zeer frequent voorkomende aandoening bij oudere niet-gecastreerde reuen.

Symptomen

In vele gevallen is de vergroting van de prostaat symptoomloos. De prostaatvergroting is aan beide zijden even uitgesproken en is niet pijnlijk. Meestal is de prostaat door de vergroting terug te vinden achteraan in de buikholte en niet meer in de bekkenholte.

Bij erge vergroting kan de hond problemen ondervinden bij het plassen. De hond zal vaak hard duwen met slechts weinig of geen urineproductie.
Zelden kan men ook bloed in de urine terugvinden of druppelt de hond bloed.
In erge gevallen kunnen problemen met de ontlasting optreden.

Diagnose

De diagnose kan meestal gesteld worden aan de hand van het klinisch onderzoek. De dierenarts zal een vergrote en niet-pijnlijke prostaat kunnen voelen.

Soms kan extra onderzoek, zoals radiografie of echografie, noodzakelijk zijn.

Behandeling

Gezien de invloed van testosteron dat aangemaakt wordt door de teelballen, zal de behandeling van prostaathypertrofie erin bestaan de hond te castreren. De prostaat zal krimpen door het wegvallen van de hormonale stimulatie en de symptomen zullen verdwijnen.

Indien de hond niet kan gecastreerd worden kan men besluiten tot het toedienen van medicatie. Dit geeft echter meestal maar tijdelijke verlichting en kan bijwerkingen veroorzaken.

Prognose

Na castratie zal de hond volledig herstellen.
Bij gebruik van medicatie zal de hond meestal slechts tijdelijk beterschap vertonen.