PRA - Progressieve Retina Atrofie

Progressieve retina atrofie of PRA is een erfelijke ziekte waarbij de staafjes en/of de kegeltjes in het netvlies afsterven of verkeerd gevormd worden.

PRA is een verzamelnaam van een aantal ziektes die gelijkaardige symptomen veroorzaken. PRA wordt meestal recessief overgeërfd, wat betekent dat het defecte gen van beide ouderdieren moet gekregen worden en dat dieren met maar 1 defect gen geen symptomen hebben. Sommige vormen erven echter dominant over: 1 defect gen veroorzaakt dan al symptomen.

De meeste vormen veroorzaken symptomen op middelbare leeftijd, maar sommige uiten zich al kort na de geboorte. De ziekte treedt gelijktijdig aan beide ogen op.

PRA is een probleem in zeer veel populaire en minder populaire rassen, onder andere in retrievers, verschillende terriërs, dwergschnauzer, spaniels, poedel, briars, collie, border collie, vlinderhondje, Ierse setter, husky, bullmastiff en Belgische herders.

Symptomen

De symptomen beginnen vaak rond de leeftijd van 4 tot 7 jaar, maar in sommige variëteiten al enkele maanden na de geboorte. Het eerste teken is typisch nachtblindheid: de hond begint tegen dingen op te lopen als het schemert of donker is.

pra
de groene schijn in het oog van
deze dwergschnauzer is te wijten aan pra

De ziekte evolueert traag maar zeker: de blindheid wordt erger en na verloop van tijd is zien ook overdag een probleem. Dit uit zich door tegen meubilair te botsen, over objecten struikelen en moeilijk trappen aflopen (vaak wordt met de poot in de lucht getrapt om vaste grond te zoeken). Uiteindelijk worden aangetaste dieren volledig blind.

Andere tekens zijn een slechtere pupilreflex, wijd openstaande pupillen, een groene schijn in het oog en vaak ook cataract.

Progressieve retina atrofie is niet pijnlijk. De dieren voelen niets van het afsterven van de cellen in het netvlies.

Diagnose

De diagnose van PRA wordt gesteld door oogonderzoek. De dierenarts kan de typische tekens en slechte oogreflexen vaststellen

Een definitieve diagnose wordt gesteld met een electro-retinogram: een toestel dat de electrische potentialen van het netvlies meet.

Behandeling en Prognose

Er is helaas geen behandeling tegen PRA: de ziekte evolueert altijd naar volledige blindheid.

Gelukkig zijn blinde honden zeer zelfredzaam. Honden kunnen veel beter ruiken en horen en leren zichzelf te redden. Zolang de meubels niet van plaats worden gewisseld leren de dieren zich perfect te behelpen op bekend terrein.

Preventie

PRA is een erfelijke ziekte. Het is dan ook van uitermate groot belang om aangetaste dieren uit te sluiten van de fok.

Er zijn genetische testen beschikbaar voor verschillende vormen van PRA.