Patellaluxatie

Een patellaluxatie is een ontwrichting van de knieschijf. Normaal zit de knieschijf vast in een groeve aan het uiteinde van het dijbeen. Stevige bindweefselbanden houden de knieschuif in deze groeve en beletten dat ze zijwaarts naar buiten of binnen kan bewegen.
Bij een patellaluxatie zit de knieschijf (de patella) los en kan naar buiten (laterale patellaluxatie) of naar binnen (mediale patellaluxatie) bewogen worden.

Men onderscheidt 2 vormen van patellaluxatie:

  • de aangeboren vorm komt voornamelijk voor bij kleine hondenrassen en heeft een erfelijke achtergrond. Bij deze honden zien we meestal een mediale patellaluxatie (naar binnen toe). De oorzaak ligt in een ondiepe knieschijfgroeve.
  • de traumatische patellaluxatie ten gevolge van een kwetsuur. Deze vorm zien we voornamelijk bij grote rassen en is meestal lateraal (naar buiten toe).

Symptomen

Als de knieschijf langs de knieschijfgroeve schiet zal de hond plots door de achterpoot zakken tijdens het stappen of lopen. Bij het strekken van de poot kan de knieschijf terug in de juiste positie springen en vertoont de hond geen symptoom meer.
De aandoening is niet pijnlijk.

Sommige honden hebben slechts af en toe last van de luxatie, andere hebben het continu.

Diagnose

Tijdens het klinisch onderzoek kan de dierenarts vaststellen dat de knieschijf gemakkelijk uit de groeve te manipuleren valt.

Behandeling

Een lichte vorm van patellaluxatie zal meestal niet behandeld worden.
Bij erge vormen moet men operatief ingrijpen. Verschillende technieken bestaan om de knieschijfgroeve dieper te maken of de gewrichtsbanden aan te spannen.

Indien de patellaluxatie optreedt na een kwetsuur zal men eventueel beschadigde ligamenten operatief herstellen.

Prognose

De prognose is meestal goed. Honden met een lichte vorm zullen af en toe door de poot zakken zonder veel erg.
Erge vormen kunnen chirurgisch meestal goed geholpen worden.

Preventie

Omdat patellaluxatie een erfelijke aandoening is, moet men aangetaste honden uitsluiten van de fok.