Panosteïtis

Panosteïtis is een ziekte waarbij de lange beenderen van jonge, grote honden ontstoken zijn. De ontsteking is aseptisch: er is geen sprake van infectie.

De ziekte treedt typisch op als de dieren een half tot anderhalf jaar oud zijn en verdwijnt vanzelf. Vaak wordt de ziekte aangeduid met de term "groeipijn".

De juiste oorzaak van panosteïtis is niet gekend.

De ziekte komt vooral voor bij honden van bepaalde grote hondenrassen. De ziekte komt het vaakst voor bij Duitse herders, maar ook Deense doggen, dobermans, bassett hounds, labradors en golden retrievers zijn vaak aangetast.

Symptomen

Het typische symptoom is plots optredende pijn en manken, meestal aan de voorpoten.

In erge gevallen is er koorts, algemene malaise en stopt het dier met eten met gewichtsverlies tot gevolg.

Redelijk typisch voor de ziekte is dat de pijn "verspringt" van één poot naar een andere. De pijnlijke episodes duren 1 tot 3 weken en kunnen op later tijdstip terugkeren.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen. Bij het klinisch onderzoek zal de dierenarts kunnen vaststellen dat de botten pijnlijk zijn bij druk.

Radiografie kan nuttig zijn bij twijfel of om andere ziektes uit te sluiten. Er zijn veranderingen op het bot zichtbaar op een radiografie.

Behandeling

De behandeling is gericht op de symptomen. Indien nodig kunnen niet steroïdale pijnstillers de pijn verlichten en de koorts verlagen.

Prognose

De prognose is uitstekend. Voor de hond 2 jaar wordt is panosteïtis spontaan verdwenen.