Othaematoom

Een othaematoom is een bloeduitstorting in het oor. Het komt vaak voor bij honden. Door veelvuldig schudden met de kop of krabben aan het oor - bijvoorbeeld bij een oorontsteking - kan een bloedvat in het oor springen en een bloeduitstorting veroorzaken.

Symptomen

Een othaematoom uit zich als een ballonvormige zwelling in de oorschelp. De hond heeft het meestal zelf veroorzaakt door schudden van de kop of krabben aan de oren. Het is niet pijnlijk, maar kan wel vervelend zijn, waardoor de hond nog meer kan gaan krabben.

Vaak is een oorontsteking de oorzaak en dan vertoont de hond ook symptomen hiervan.

Diagnose

Vaak is de diagnose eenvoudig te stellen aan de hand van het uitzicht van het oor. De dierenarts zal ook proberen een naald in de ballonvormige zwelling van het haematoom te steken om zeker te zijn dat er bloed in zit.

Behandeling

Hoewel het een relatief onschuldig verschijnsel is, zal men meestal toch proberen om het othematoom te behandelen dmv chirurgie.

Men kan het oor niet behandelen door het gewoon leeg te laten lopen, omdat het zich dan gewoon opnieuw vult. De enige oplossing is om hechtingen doorheen het oor te zetten, zodat het oor zich niet meer kan vullen.

Indien men het niet behandeld zal na verloop van tijd het lichaam het bloed resorberen, maar dit heeft een verschrompeling van de oorschelp tot gevolg. Dit kan later problemen geven, zoals een verhoogde gevoeligheid voor oorontstekingen.
Ook kan zo'n verschrompeld oor pijnlijk zijn. Eénmaal het oor verschrompeld is, kan het niet meer behandeld worden.

Prognose

De prognose is na chirurgisch ingrijpen goed.
Indien men beslist om niet te opereren, zal het othematoom resorberen en het oor verschrompelen, hetgeen soms vervelende gevolgen kan hebben.