Opvoeding

De opvoeding van een hond is van zeer groot belang. Een welopgevoede hond is een fijne huiskameraad en gaat voor zijn baas door het vuur. Hij respecteert zijn gezin en kent zijn plaats. Een slecht opgevoede hond is erg vervelend voor het gezin, maar ook voor anderen. Zoals steeds is het beter te voorkomen dan te genezen. Om goed te begrijpen hoe men een hond moet opvoeden moet men zich kunnen inleven in de leefwereld van de hond.

In dit onderdeel van de website bespreken we gehoorzaamheid en socialisatie

De Roedel

Honden leven normaal in kleine groepen of roedels. In de roedel heeft elke hond zijn vaste plaats. De leider is de alfa-hond en heeft het zeggenschap over de rest van de groep. De alfa-hond heeft bepaalde privileges: hij eet als eerste, hij neemt het initiatief tot spelen, waarbij hij altijd het spel wint, hij zal slapen aan de ingang van de beschuttingsplaats (er wordt van hem verwacht dat hij de groep beschermt), hij mag zijn sexuele partners kiezen.

Onze huishonden zien het gezin waarin ze leven als hun "roedel". Het is dan ook van groot belang dat zij de mensen in hun "roedel" zien als hoger in rang. Veel gedragsproblemen van honden zijn het gevolg van het feit dat de hond denkt dat hij hoger in rang staat dan de mensen in het gezin. Het is van groot belang dat de hond op jonge leeftijd al begrijpt dat hij een lagere rang heeft dan de mensen in het huisgezin. Het is gemakkelijker te voorkomen dan genezen!

Tekens van dominantie zijn onder andere: Tekens van een onderdanige hond zijn: