HomeMedischOnderzoekenMagnetische Resonantie

Magnetische Resonantie

mriDe Nucleaire Magnetische Resonantie, NMR, Magnetic Resonance Imaging of MRI is een beeldvormende techniek waarbij de een krachtig magnetisch veld wordt opgewekt en door het lichaam van de patiënt wordt gestuurd.

Door de kracht van dit magnetisch veld gaan de watermoleculen in het lichaam zich richten naar het magnetische veld. Met behulp van electromagnetische pulsen worden moleculen kort uit evenwicht gebracht.
Als deze moleculen zich na de puls terug richten naar het magnetisch veld zenden ze zelf straling uit die kan gemeten en in beeld gebracht worden door het toestel. Meestal beeldt men doorsnedes van het lichaam af, maar een NMR kan ook een 3D beeld van een orgaan maken.

Met deze techniek kan men zeer goed de weke delen in beeld brengen.

Voordelen

Het is de beste techniek voor het in beeld brengen van organen. Men kan tot in het kleinste detail de structuren zien van elk orgaan.

Nadelen

Een NMR toestel is gigantisch duur in aankoop en in onderhoud en bijgevolg nauwelijks beschikbaar in de diergeneeskunde. Enkel universiteitsklinieken hebben soms beschikking over een NMR toestel.

Een NMR meet het watergehalte van de weefsels. Botten bevatten zeer weinig water en worden bijgevolg slecht in beeld gebracht.

Nut

Een NMR kan perfect de structuren van de organen in beeld brengen. Het is de techniek bij uitstek om de hersenen in beeld te brengen.