Mopshond

mopshond

De mopshond is een kleine, lieve gezelschapshond. Sommige mopshonden zijn speels terwijl andere exemplaren eerder rustig zijn, maar de meesten zijn zeer aanhankelijk. Het zijn echte schoothondjes die goed opschieten met kinderen en met andere huisdieren.

Mopsen hebben allemaal een sociaal karakter en begroeten vreemden met veel gesnurk en geknor. Het knorren is natuurlijk een gevolg van hun zeer korte snuit, de meest prominente eigenschap van de mopshond. Mopshonden worden geselecteerd op een zo kort mogelijke snuit en op een gekrulde staart, die liefst zelfs 2 omwentelingen maakt.

Door de korte snuit en ronde kop hebben ze veel rimpels rond de ogen en puilen hun ogen vaak uit. Het geeft deze kleine stevige hondjes een komisch uiterlijk.

Gezondheidsproblemen

De eigenschappen die in het ras worden geselecteerd hebben de mopshond totaal misvormd. De uiterst korte snuit heeft tot gevolg dat alle mopsen leiden aan het Brachycephaal Obstructie Syndroom. Door het te lange gehemelte en vaak ook te smal strottenhoofd en luchtpijp heeft de mops veel moeite met inspanning en warm weer.

De gekrulde staart mag dan erg gewild zijn door mopskwekers, het is een afwijkende eigenschap die helaas ook zijn invloed heeft op de rest van de ruggengraat: vaak zijn niet enkel de staartwervels misvormd, maar ook andere ruggenwervels.

De abnormale kop in combinatie met een nauw geboortekanaal heeft ook een invloed op de geboorte: meestal moet worden overgegaan tot keizersnede. Puppy sterfte is abnormaal hoog in dit ras.

De lijst van vaak voorkomende ziektes bij de mopshond: