Melkkliertumoren

Melkkliertumoren of kanker aan de melkklieren komt zeer vaak voor bij teven. De belangrijkste oorzaak van melkklierkanker is de invloed van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit oestrogeen wordt aangemaakt in de eierstokken.
Dit betekent dat melkkliertumoren praktisch niet voorkomen bij teven die op jonge leeftijd gesteriliseerd werden: teven die voor de eerste loopsheid gesteriliseerd worden hebben 200 maal minder kans op de ontwikkeling van tumoren van de melkklieren!
Dit cijfer daalt naarmate er meer loopsheden geweest zijn voor de sterilisatie.

Het is vooral door de herhaalde invloed van de hormonen dat deze tumoren schijnen te ontstaan: men ziet melkkliertumoren vooral bij oude teven.

In de anticonceptie pil voor honden zitten veel oestrogenen. Teven die dit langdurig innemen hebben bijgevolg een hoge kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren.

Gelukkig zijn deze tumoren bij de teef vaak goedaardig.

Bij reuen komen melkkliertumoren zeer zelden voor.

Symptomen

Meestal heeft de hond weinig of geen last van een melkkliertumor op het moment dat de eigenaar of de dierenarts (tijdens de jaarlijkse controle bijvoorbeeld) een hard knobbeltje opmerkt in de melkklier. Vaak hebben teven verschillende knobbels in de melkklieren.

Indien men lang wacht om in te grijpen kan deze knobbel erg groot worden en kan de hond er door de omvang hinder van ondervinden.

Kwaadaardige melkkliertumoren kunnen uitzaaien naar de longen, lever en andere organen. In dit geval kan de hond problemen krijgen aan deze organen.

Diagnose

De diagnose is eenvoudig te stellen.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit het chirurgisch verwijderen van de tumoren. Soms is erg uitgebreide chirurgie nodig om alle tumoren te verwijderen, vooral indien men lang wacht met de operatie.

Indien het om een kwaadaardige tumor gaat met uitzaaiingen kan men overwegen om chemotherapie toe te dienen aan de hond.

Prognose

Bij goedaardige tumoren die volledig kunnen verwijderd worden is de prognose goed, maar er kunnen altijd nieuwe knobbeltjes ontstaan.

Kwaadaardige tumoren die al uitgezaaid zijn hebben een slechte prognose. De dieren zullen meestal overlijden binnen het jaar.

Preventie

Sterilisatie verkleint de kans op ontwikkeling van melkkliertumoren aanzienlijk. Hoe vroeger men steriliseert, hoe kleiner de kans op melkkliertumoren.