Maagtorsie

Een maagtorsie of maagdilatatie/volvulus is de aandoening waarbij de maag van de hond rond zijn as gedraaid zit in de buikholte. De in- en uitgang van de maag zijn door de draaiing afgesloten, waardoor het aanwezige, ingeslikte gas niet meer weg kan. Blijkbaar kan de hond wel nog lucht inslikken, want er is vastgesteld dat het gas dezelfde samenstelling heeft als lucht.
De maag zal opzwellen met mogelijks een scheuring tot gevolg.

De ziekte wordt vooral bij grote rassen met een diepe borst gezien. Voornamelijk Deense doggen lijken voorbeschikt te zijn: bijna 4 op 10 Deense doggen ontwikkeld een maagtorsie in de loop van het leven. Ook bij Dobermanns, Sint-Bernards, Weimaraners, de reuzepoedel en Setters komt de ziekte vrij veel voor.

Een maagtorsie is levensbedreigend en moet meteen behandeld worden.

Symptomen

De ziekte treedt meestal plots op. De hond zal erg suf worden en in veel gevallen braakbewegingen vertonen zonder dat er iets uitgebraakt wordt.
De buik zal opzwellen door de gasophoping in de maag.
In een volgend stadium gaat de hond in shock. Een scheuring van de maag kan optreden.
Zonder behandeling zal de maagtorsie in vrijwel alle gevallen fataal aflopen.

Behandeling

Eerst zal de dierenarts proberen de druk in de maag te verlagen. Dit kan gebeuren door een sonde via de mond en de slokdarm in de maag te brengen of (meestal) door een naald te steken door de buikwand tot in de maag.
Het dier zal behandeld worden tegen shock alvorens het geopereerd wordt.
Tijdens de operatie wordt de maag geledigd en terug in de juiste positie gebracht. Meestal zal men ook de maag chirurgisch verankeren aan de buikwand of borstholtewand, gezien de meeste honden een grote kans hebben om later terug een maagtorsie te krijgen.
In vele gevallen zal men de milt moeten verwijderen, omdat die wordt meegedraaid waarbij de bloedtoevoer wordt afgesloten met weefselverval tot gevolg.

Prognose

De prognose is gereserveerd.
Indien het dier tijdig bij de dierenarts werd gebracht en behandeld heeft het een kans op overleving. In vele gevallen zal de hond de maagtorsie echter niet overleven.

Preventie

Er zijn aanwijzingen dat honden die grote hoeveelheden eten meer gevoelig zijn voor maagtorsie. Er wordt dan ook soms aangeraden om gevoelige rassen kleine beetjes meermaals per dag te voeren.

Voornamelijk bij rassen die gekend zijn voor het ontwikkelen van een maagtorsie, kan men preventief een zogenaamde gastropexie doen. Bij deze operatie wordt de maag vastgehecht aan de buikholte- of borstholtewand, zodat het onmogelijk wordt om rond de as te draaien.
Deze ingreep kan uitgevoerd worden indien de hond onder narcose is voor een andere operatie, zoals een sterilisatie.