Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme of Borreliose wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie bevindt zich in de darm van teken en wordt overgedragen door deze huidparasieten. Als de teek zich in de huid van een hond (of een ander zoogdier, zoals de mens!) hecht en bloed zuigt, gaat de bacterie zich vermenigvuldigen en via het speeksel of de darminhoud de hond besmetten.

Men schat dat ongeveer 1 op 10 teken besmet zijn met de ziekte van Lyme.

Symptomen

De meeste honden die gebeten worden met een geïnfecteerde teek zullen nooit de ziekte van Lyme krijgen. Soms kunnen echter erge symptomen optreden.

Het eerste teken van ziekte van Lyme is een rode uitbreidende plek rond de teek. Hierna kan de hond kan maanden tot jaren (of zelfs levenslang) symptoomloos zijn.

Jaren na de infectie kunnen de symptomen optreden. Deze kunnen bestaan uit gewrichtsontstekingen (polyartritis), ontstekingen van de lymfevaten (lymphadenopathie) en koorts. Soms wordt ook hartspierontsteking (myocarditis) en nierinfectie gezien.
Ook kunnen symptomen aan het centrale zenuwstelsel optreden. Deze uiten zich in gedragsveranderingen zoals agressiviteit en epileptische aanvallen.

De symptomen kunnen vanzelf weggaan, maar komen dan regelmatig terug.

Diagnose

De diagnose is niet eenvoudig te stellen gezien de symptomen van uiteenlopende aard zijn en de ziekte vrij zeldzaam is. De gespecialiseerde labo-onderzoeken zijn frequent vals-positief of vals-negatief. Meestal zal men proberen om andere oorzaken van ziekte uit te sluiten alvorens men gaat behandelen tegen borreliose.

Behandeling

Lyme disease moet behandeld worden met antibiotica.
Eventueel aanwezige schade aan de organen (hart en nieren) zal een aangepaste therapie vereisen.

Prognose

De prognose hangt af van de ernst van de symptomen. De ziekte van Lyme geeft slechts zelden symptomen (bij honden!) maar kan erge schade aan de organen veroorzaken. De prognose varieert dus van goed tot slecht.

Preventie

Er bestaat een vaccin tegen de bacterie die Lyme disease veroorzaakt, maar dit wordt slechts zelden toegediend.