Levershunt
Bij de gezonde hond neemt het bloed in de darm de voedingsstoffen op die ingenomen worden tijdens het eten. Deze voedingsstoffen gaan eerst naar de lever alvorens naar de rest van het lichaam te gaan. Dit is belangrijk omdat de gifstoffen die in elke maaltijd zitten in de lever worden "ontgift".
Een levershunt of portosystemische shunt is een aandoening waarbij het bloed rechtstreeks van de darm naar de rest van het lichaam gaat via een ader die normaal niet aanwezig is: de shunt. De eerste passage via de lever wordt dus overgeslaan en de gifstoffen worden niet meer door de lever opgenomen. Deze toxische stoffen worden dan naar de rest van het lichaam getransporteerd met nefaste gevolgen.
Een portosystemische shunt is een aangeboren afwijking en komt dus voor bij jonge honden. Vooral kleine terriërs zijn aangetast: de ziekte is voor een deel genetisch bepaald en dus rasgebonden. Aangetaste dieren moeten uitgesloten worden van de kweek.
Symptomen
Symptomen treden meestal op jonge leeftijd op, maar kunnen soms pas tevoorschijn treden op de leeftijd van 1 tot anderhalf jaar.
Meestal zijn aangetaste honden loom, worden ze snel moe en groeien ze minder snel als normaal. PU/PD is een veel voorkomend probleem bij honden met een levershunt. Braken treedt vaak op, maar het meest typische symptoom zijn tekenen van aantasting van de hersenfunctie: zenuwsymptomen uiten zich in abnormaal gedrag, zoals in cirkels lopen, epileptische aanvallen, slikproblemen enz...
Diagnose
De diagnose van een portosystemische shunt kan een uitdaging vormen voor de dierenarts, omdat de symptomen niet erg specifiek zijn. Zenuwproblemen bij jonge dieren kunnen een aanwijzing vormen voor een levershunt.
Een definitieve diagnose wordt bekomen na een speciale bloedtest, waarbij het ammoniak gehalte van het bloed bepaald wordt: het bloed ammoniak gehalte is hoger bij honden met een levershunt.
Behandeling
Voorlopig bestaat de behandeling van een levershunt uit het chirurgisch afsluiten van de levershunt.
Prognose
Indien de (zware!) operatie slaagt en de hond deze goed doorstaat is de prognose uitstekend.
Indien niet kan geopereerd worden is de prognose slecht.