Labrador Retriever

labrador

De labrador (of labrador retriever) is al jarenlang een zeer populair hondenras. Labradors zijn aanhankelijke, lieve honden die gek zijn op water. Dat hoeft niet te verwonderen want deze werkhonden werden gefokt voor de eendenjacht. Het zijn uitstekende familiehonden die zeer trouw zijn en altijd bij de roedel (het gezin) willen vertoeven.

Retrievers zijn gekweekt voor de jacht, maar mogen hun prooi niet bijten (want dan zou ze onbruikbaar worden voor menselijke consumptie). Het Labradors houden ervan te apporteren en dingen in hun mond te nemen.

Labradors zijn zeer extraverte, intelligente honden die snel commando's aanleren en een grote wil hebben hun baasje ter wille te zijn. Ze worden ongeveer 55cm hoog (aan de schoft gemeten), wegen tot 30kg en zijn beschikbaar in het blond, bruin en zwart.

Gezondheidsproblemen

Hun grote populariteit heeft helaas geleid tot een inkweken van een aantal rasproblemen, voornamelijk gewrichts- en oogaandoeningen. Labradors hebben vaker dan gemiddeld last van:

Ziektes van gewrichten en botten

Oogziektes

Andere ziektes

Labradors zijn ook zeer gevoelig voor obesitas, wat een extra belasting kan betekenen voor hun vaak al gevoelige gewrichten.