Kennelhoest

Kennelhoest is zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt kan worden door verschillende bacteriën en virussen. Ze veroorzaken een ontsteking van de luchtpijp en diepere luchtwegen en schade aan deze luchtwegen. Meestal wordt de eerste infectie veroorzaakt door een virus zoals het virus dat ook verantwoordelijk is voor hondeziekte.
Door de schade kunnen andere virussen en bacteriën zich nestelen in het beschadigde weefsel met ergere problemen tot gevolg.

Gezien de besmettelijkheid ervan zal de ziekte zich snel verspreiden in plaatsen waar veel honden bij elkaar zitten, zoals in kennels, dierenzaken, pensions of hondeshows. Indien de hond naar een kennel of een dierenpension moet is het aan te raden (en in vele gevallen verplicht) om hem in te enten tegen kennelhoest.

Symptomen

Meestal uit de ziekte zich als een erge droge hoest. Afhankelijk van de juiste oorzaak en de vaccinaties die de hond heeft gekregen kunnen zich ergere symptomen vertonen zoals tranen- en neusvloei en koorts.

In zeldzame gevallen - vooral bij pups of verzwakte dieren - kan de hond een longontsteking oplopen die ook fataal kan aflopen.

Onbehandelde kennelhoest kan soms een chronische bronchitis veroorzaken.

Diagnose

De diagnose is door de dierenarts meestal gemakkelijk vast te stellen ahv de symptomen.

Behandeling

De behandeling zal een antibioticumkuur inhouden, want de ergste symtomen worden veroorzaakt door een bacterie (Bordetella bronchiseptica).
De virusinfectie kan niet behandeld worden en men zal moeten wachten tot de hond zelf een afweer heeft opgebouwd tegen deze ziekteverwekkers.

Prognose

De prognose is meestal goed voor volwassen dieren die niet verzwakt zijn.
Onbehandelde kennelhoest of kennelhoest bij pups of oude dieren kan blijvende gevolgen hebben onder vorm van chronische bronchitis.
In zeldzame gevallen kan een pneumonie (longontsteking) optreden die soms tot de dood kan leiden.

Preventie

Men kan de ergste symptomen van kennelhoest voorkomen door de hond te vaccineren. Men kan vaccineren tegen enkele virussen die de ziekte kunnen uitlokken. Een bijkomend vaccin tegen de bacterie Bordetella bronchiseptica kan aangewezen zijn bij dieren die in contact gaan komen met een groot aantal andere honden (show, kennel, pension,...). Dit vaccin is een vloeistof dat in de neus wordt gedruppeld.