Hypothyroïdie

Hypothyroïdie is een frequent voorkomende aandoening bij honden van middelbare leeftijd. De schildklier maakt bij deze ziekte onvoldoende schildklierhormoon aan. In het overgrote merendeel van de gevallen gaat het om primaire hypothyroïdie waarvan de oorzaak niet gekend is.

Sommige rassen schijnen gevoeliger te zijn dan andere: de ziekte wordt meer waargenomen bij dobermans, boxers, golden retrievers, cockers, Engelse bulldoggen, Ierse setters, dwergschnauzers, poedels, teckels, Deense doggen en Airedale terriërs.

Schildklier hormoon regelt de activiteit van het metabolisme. Honden met een tekort aan dit hormoon gaan een lager metabolisme hebben.

Symptomen

Het eerste wat meestal wordt opgemerkt is dat de hond erg rustig wordt: hij slaapt meer en wil minder spelen en wandelen. Daarbij komt een toename in gewicht, hoewel het dier niet meer, en soms zelfs minder, eet. Veel honden met hypothyroïdie hebben het sneller koud en vertonen spierzwakte.

Het opvallendste symptoom zijn de huidveranderingen. Kaalheid is een veel voorkomend symptoom en treedt meestal symmetrisch aan beide kanten op. Het meest aangetast zijn de zijkanten van de buik, de staart, de oksels en de onderkant van de nek. De haren zullen doffer worden en sneller uitvallen. Na verloop van tijd treedt vaak een sterke zwarte pigmentatie en een verdikking van de huid op. Deze huidveranderingen maken de hond gevoeliger voor huid- en oorinfecties.

Andere symptomen zijn problemen met de voortplanting, spier- en zenuwproblemen, en problemen met hart en vaten.

Diagnose

De symptomen geven meestal al een indicatie over het probleem.
Meestal wordt de diagnose gesteld door middel van een bloedonderzoek.
In sommige gevallen kan men de diagnose stellen aan de hand van een biopsie van de huid.
Indien nog steeds geen uitsluitsel bestaat na deze testen, maar men verdenkt de hond ervan toch hypothyroid te zijn, kan men een testbehandeling proberen.

Behandeling

De behandeling van hypothyroidie bestaat uit het toedienen van tabletten met schildklierhormoon (l-thyroxine of levothyroxine).

Prognose

De prognose is zeer goed in het geval van primaire hypothyroïdie en goede behandeling. De symptomen zullen verdwijnen met de behandeling, tenzij de huidveranderingen die te ver gevorderd waren.
De patiënten zullen regelmatig moeten opgevolgd worden.