Hondenrassen

Er zijn ongeveer 800 verschillende hondenrassen. Sommige zijn heel gekend en geliefd, andere zijn zeer zeldzaam. Helaas is het intensief kweken met een kleine populatie honden die volgens de "experten" het perfecte uiterlijk hebben nefast gebleken voor de gezondheid van enkele rassen omwille van de gevolgen van inteelt.

Men zou zich zelfs kunnen afvragen of een hond van sommige rassen wel een goede keuze is. De BBC bracht in 2008 een spraakmakende documentaire over het onderwerp.

Gelukkig zijn steeds meer mensen die het goed voor hebben met hun dieren zich bewust geworden van de gevaren van deze ziektes voor het ras. Steeds vaker worden genetische testen gedaan op fokdieren en dieren die bepaalde genetische afwijkingen met zich meedragen worden onverbiddelijk uit het officiële kweekprogramma gegooid. Het is dan ook sterk aan te raden om enkel rashonden te kopen bij erkende fokkers. Een lijst kan u opvragen bij de verschillende organisaties van het ras.

Broodfokkers

Een artikel over de gezondheid van hondenrassen is niet compleet zonder het onderwerp broodfokkers aan te snijden. Helaas zijn er mensen die honden kweken met als enige doel zoveel mogelijk winst te maken. Het hoeft geen betoog dat honden van deze mensen en organisaties zich niet bezighouden met het verbeteren van het ras of genetische testen op fokdieren. Ze proberen daarentegen zo vaak mogelijk nestjes te krijgen met hun beperkte populatie fokdieren, kweken steeds met dezelfde reuen (die ze vaak in eigen bezit hebben) of kopen puppies in grote aantallen in uit Oost-Europese landen. Bovendien wordt het niet zo nauw genomen met de socialisatie en gezondheid van de pups zodat er vaak infectieziektes zoals parvo de ronde doen.

Een erge gradatie van het begrip zijn de honden- en kattenwinkels die verschillende - soms tientallen - rassen aanbieden die op dat moment populair zijn en de pups tentoonstellen in hun 'winkel'.

We raden dan ook ten stelligste af om honden (of katten!) te kopen bij broodfokkers. Het internet wemelt van horrorverhalen van de gevolgen voor de puppies.

Hondenrassen

Het is niet de bedoeling om alle rassen te beschrijven. We trachten hier een overzicht te geven van veelvoorkomende ziektes bij de meest populaire hondenrassen: