Discus hernia

Tussen de wervels van de wervelkolom zit een tussenwervelschijf. Deze bestaat uit een kraakbenige ring met in het midden een dikke visceuze kern.
Men spreekt van een discus hernia als deze kern door de kraakbenige ring naar buiten puilt. Dit materiaal kan dan drukken op het ruggenmerg.
Discus hernia is een zeer veel voorkomend probleem bij één hondenras in het bijzonder: de teckel. Andere rassen kunnen ook aangetast zijn.

Symptomen

De symptomen van een hernia hangen af van de mate van druk op het ruggenmerg en de plaats van de uitstulping. Indien er geen druk is op het ruggenmerg zijn er geen klinische tekens. Bij lichte of matige druk ontstaat rugpijn of nekpijn die zeer intens kan zijn. De hond zal zeer voorzichtig of niet willen stappen omdat dit de pijn erger maakt.

Indien de tussenwervelschijf harder drukt op het merg kunnen ook zenuwen uitvallen: de hond kan een verminderd gevoel hebben in de streek die bezenuwd wordt door de aangetaste zenuwen. In erge gevallen kan de hond ook spierzwakte of zelfs verlamming vertonen. Ook de blaas en de sluitspier kunnen aangetast zijn met incontinentie tot gevolg.

Diagnose

De symptomen en het klinisch onderzoek zullen meestal al een duidelijke aanwijzing geven dat het om een hernia gaat. In veel gevallen zal men dit echter willen bevestigen omdat er nog andere aandoeningen zijn die soortgelijke symptomen kunnen geven.
Radiografie en contrastradiografie zullen dan aangewezen zijn.

Behandeling

Rust!
In de meeste gevallen zal men 6 weken platte rust voorschrijven. De hond mag niet spelen, springen, rennen, op de achterste poten staan gedurende deze tijd. Meestal zal men de hond moeten opsluiten in een bench.
De rust kan aangevuld worden met ontzwellende en pijnstillende medicatie.
Erge gevallen zal men chirurgisch behandelen.

Prognose

De prognose varieert van goed tot slecht, afhankelijk van de ernst van de hernia, de evolutie en de reactie op de therapie. In vele gevallen zal de hond herstellen, hoewel de rugpijn of nekpijn vaak terug kan komen, al dan niet op dezelfde plaats.
Soms zijn de symptomen zo erg dat moet besloten worden om het dier te euthanaseren.