Epulis - Tandvleestumor

epulis
epulis bij een boxer

foto van Joel Mills

Epulis is de vaakst voorkomende goedaardige tumor van het tandvlees van de hond. Men onderscheidt 3 types: bindweefselige, beenderige en acantomateuze epulis die zijn oorsprong vindt in tandweefsel.

De aandoening komt vaak op middelbare leeftijd voor en hoewel epulis bij alle honden kan voorkomen schijnen vooral boxers er last van te hebben.

Symptomen

Epulis is een goedaardige tumor. De wildgroei ziet eruit als tandvlees en is duidelijk zichtbaar. Epulis wordt meestal pas opgemerkt als de tumor al een vrij groot is. Meestal treedt het op ter hoogte van de snijtanden.

Meestal is het een heel onschuldige aandoening maar na verloop van tijd kan de tumor zo groot worden dat hij kan leiden tot kwijlen, stinkende adem en zelfs moeilijkheden met eten. Epulis kan ook vrij makkelijk beschadigd worden en bloeden.

Vaak heeft een hond epulis op verschillende plaatsen in de mond.

Epulis is een goedaardige tumor die nooit uitzaait.

Diagnose

De diagnose van epulis is makkelijk te stellen: het uitzicht van de tumor is meestal voldoende voor de dierenarts om een diagnose te stellen. Soms zal men een weefselstaal of biopsie laten onderzoeken om een kwaadaardige tumor uit te sluiten.

Behandeling

Een kleine epulis bij een oudere hond wordt meestal niet geopereerd. Bij grote epulis en bij jongere honden kan de tumor chirurgisch verwijderd worden. Soms moeten ook tanden verwijderd worden om de epulis volledig te kunnen verwijderen.

Acantomateuze epulis vindt zijn oorsprong in dieperliggende weefsels en is moeilijker volledig te verwijderen.

Prognose

De vooruitzichten zijn uitstekend: de tumor is zeer goedaardig, zaait niet uit en na verwijdering blijft hij meestal definitief weg.

Acantomateuze epulis is soms moeilijk volledig te verwijderen en kan dan terugkeren.