Demodicosis / Jeugdschurft

demodexDe Demodex mijt is een microscopisch kleine mijt die bij alle honden in de haarfollikeles zit. De mijt veroorzaakt geen enkel symptoom en wordt overgezet van moeder op pup in de eerste dagen na de geboorte.

Bij sommige honden kunnen deze mijten zich plots massaal beginnen vermeerderen en kunnen symptomen optreden: men spreekt dan van demodicosis. Deze honden hebben een probleem met de immuniteit die de parasieten niet meer onder controle houdt. Blijkbaar komt deze immuunstoornis meer voor bij bepaalde rassen (Shar Pei, verschillende soorten terriërs, Duitse herder, Engelse bulldog) en in bepaalde families. Men denkt dan ook dat de ziekte voor een deel genetisch bepaald is.
Demodicosis kan zich ook voordoen bij ziektes die de immuniteit onderdrukken.

Demodecosis uit zich meestal al op jonge leeftijd, als de pup tussen 3 en 6 maanden oud is. Vaak wordt de ziekte dan ook aangeduid met de term jeugdschurft. Demodecose is niet besmettelijk.

Symptomen

Er zijn 2 vormen van demodicosis: de locale vorm en de gegeneraliseerde vorm.
De lokale vorm uit zich typisch als enkele jeukende, kale, rode en schilferige plekken op de huid, door een aangetaste poot of als een oorontsteking.
De gegeneraliseerde vorm heeft uitgebreidere letsels over het lichaam.

Demodicosis kan zich echter uiten op zeer veel verschillende manieren en lijkt soms sterk op andere huidziektes, wat de diagnose aanzienlijk bemoeilijkt.

Diagnose

Een diagnose van demodicosis kan een echte uitdaging zijn. De symptomen lijken sterk op andere huidaandoeningen en kunnen erg variëren.
Meestal zal men een vermoeden van demodicosis trachten te bevestigen door microscopisch onderzoek van een afkrabsel van de huid. De demodex mijt is echter bij alle honden aanwezig, zodat men enkel de diagnose kan stellen indien er erg veel mijten aanwezig zijn.
Een biopsie van de huid kan in sommige gevallen ook helpen bij het stellen van de diagnose.

Behandeling

De behandeling van demodicosis hangt af van de vorm die de ziekte aanneemt.

De gelocaliseerde vorm zal meestal spontaan genezen binnen de 2 maanden.

De behandeling van de algemene vorm kan zeer moeilijk zijn. De eigenaar moet het belang inzien van het strict opvolgen van de aanwijzingen van de dierenarts en van de mogelijkheid tot een langdurige behandeling (weken tot maanden) met anti-parasitaire middelen.

Prognose

De prognose van locale demodicosis is meestal goed.
De prognose van de algemene vorm varieert van goed tot slecht. Sommige dieren reageren goed op de behandeling, andere slecht of niet. De medewerking van de eigenaar in de behandeling kan soms ook een limiterende factor zijn.

Preventie

Door de aangetaste dieren uit te sluiten van de fok kunnen deze de immuundefecten niet doorgeven aan latere generaties.