Cherry Eye - Prolaps van het Derde Ooglid

Het derde ooglid of het membrana nictitans van de hond is normaal slechts minimaal zichtbaar in de binnenste hoek van de ogen. In het derde ooglid zit een traanklier die in sommige gevallen kan opzwellen, waardoor het derde ooglid naar buiten puilt. Dit noemt men een prolaps van het membrana nictitans of een cherry eye.
De ziekte komt vaker voor bij sommige rassen: Bulldog, Chihuahua, Cocker Spaniel, Beagle, Pekingees, Neapolitaanse Mastiff en Basset.

Symptomen

cherry-eye
foto ©Stephloughlin
De symptomen zijn duidelijk: het derde ooglid is sterk gezwollen en puilt uit. Door de uitpuiling wordt het derde ooglid niet meer vochtig gehouden door de tranen, waardoor er een chronische ontsteking ontstaan met mogelijks ettervorming.

De traanklier in het uitpuilende menbrana nictitans kan zijn functie niet meer naar behoren vervullen waardoor het oog soms niet meer vochtig genoeg kan gehouden worden: ontsteking van de bindvliezen door droogheid of keratoconjunctivitis sicca.

Diagnose

De diagnose is heel eenvoudig vast te stellen door het typische uitzicht van de ziekte. Soms wordt een cherry eye verward met een tumor.

Behandeling

De behandeling is meestal chirurgisch. Vaak wordt het derde ooglid verwijderd. Deze ingreep is eenvoudig maar heeft als nadeel dat ook de traanklier wordt verwijderd, wat kan resulteren in een keratoconjunctivitis sicca of droge ogen (in ongeveer 30-40% van de gevallen). Deze complicatie is echter eenvoudig te behandelen met kunsttranen.

Bij een meer gesofisticeerde techniek wordt de traanklier verplaatst.

Prognose

De prognose is goed: na behandeling zullen de meest honden geen enkel nadeel ondervinden van de ingreep. Bij het optreden van droge ogen na de operatie zullen levenslang regelmatig kunsttranen in de ogen moeten gedruppeld worden.