HomeHondenrassenCavalier King Charles

Cavalier King Charles Spaniel

cavalier king charles spaniel

De cavalier king Charles spaniël is een ideale gezinshond: superlief, fijn karakter en speels zonder te hevig te zijn.

De cavalier houdt ervan op de schoot te liggen maar kan ook erg actief uit de hoek komen.

De cavalier is erg op mensen gericht en zal niet gedijen in een gezin waar overdag iedereen weg is. Ze willen gezelschap en zullen ver gaan om dat gezelschap ter wille te zijn. In combinatie met hun intelligentie maakt dit hen uitstekend geschikt voor gehoorzaamheidstraining.

De cavalier king Charles spaniël heeft een golvende, zijdeachtige vacht met 'bevedering' op de borst, oren, staart en poten. De cavalier is meestal wit met zwart- en kastanjekleurige vlekken en een symmetrische tekening op het hoofd. Donkerrode en black & tan zijn ook toegestaan.

De cavalier zou de ideale gezelschapshond zijn... ware het niet dat het een heel ziek ras is.

Gezondheidsproblemen

Er is een enorme inteelt in het ras en verschillende ernstige gezondheidsproblemen komen zeer vaak voor. De gemiddelde cavalier wordt dan ook helaas niet erg oud.

Het meest frequente probleem is een afwijking van de mitralisklep in het linkerhart. De klep gaat lekken waardoor het bloed in de verkeerde richting wordt gestuwd met hartinsufficiëntie en uiteindelijk de dood tot gevolg. Meer dan de helft van de dieren krijgt de ziekte voor de leeftijd van 5 jaar terwijl zo goed als alle dieren aangetast zijn wanneer ze 10 jaar oud zijn (als ze die leeftijd al halen).

Daarnaast is de cavalier ook nog erg gevoelig voor syringomyelie, een aandoening waarbij er onvoldoende plaats voor de hersenen is in de schedel, met zenuwsymptomen tot gevolg, zoals milde tot helse pijnen, luchtkrabben en zenuwuitval in de ledematen.

Cavaliers hebben vaak last van: