Engelse Bulldog

bulldog

De bulldog (ook wel Engelse bulldog genoemd) is een lieve en zeer koppige hond. De bulldog is zachtaardig en kan uitstekend met kinderen en andere dieren omgaan. Hoewel de pups speels en actief kunnen zijn, zijn oudere exemplaren meestal erg rustig. Ze zijn moeilijk te bewegen tot een spelletje in de tuin.

De bulldog heeft een kenmerkend uiterlijk: korte, kromme poten, korte snuit, korte staart, korte vacht en een stevige, gespierde romp. Door hun korte snuit hangen de lippen af wat maakt dat ze er altijd nors uitzien.

Gezondheidsproblemen

De bulldog heeft helaas te maken met erg veel gezondheidsproblemen en sterft erg vaak vroegtijdig. In een Britse enquête van 2004 kwam de gemiddelde leeftijd waarop bulldoggen stierven uit op een trieste 6,5 jaar...

Het typische uiterlijk van de bulldog is eigenlijk het gevolg van een afwijking die tot rasstandaard verheven is: chondrodysplasie of dwerggroei.

Adepten van het ras streven naar een zo kort mogelijke snuit. Dit heeft echter ernstige gevolgen voor de dieren. In de korte snuit zitten alle weefsels die ook in een normale hondensnuit zitten. De dieren hebben daarom vaak een snurkende ademhaling: de neusopeningen zijn te klein en het gehemelte te lang voor de korte bek. Vaak gaat is ook het strottenhoofd en zelfs de luchtpijp aangetast en te smal. Men noemt dit geheel van afwijkingen aan de bovenste luchtwegen ook wel het Brachycephaal Obstructie Syndroom. Een gevolg ervan is dat de dieren in warm weer moeilijk hun warmte kwijt kunnen omdat ze niet goed kunnen hijgen. De bulldog is dan ook gevoelig voor hitteslag.

Een ander gevolg van het selecteren op een zo kort mogelijke snuit is dat de pups een veel te ronde en grote kop hebben. Bij de geboorte kunnen ze niet door het nauwe geboortekanaal van de moeder en bijna elke bevalling eindigt in een keizersnede. De sterfte onder pups is hoog. Dit allemaal in de veronderstelling dat er al pups zijn, want de bulldog is zo misvormd dat hij er zelden in slaagt op eigen kracht te dekken. Om een succesvolle paring tussen 2 bulldoggen tot stand te brengen is vaak menselijke hulp nodig: via inseminatie of door de honden in de juiste positie vast te houden...

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de bulldog: