HomeHondenrassenBorder Collie

Border Collie

border collie

De border collie is de Einstein onder de honden: volgens velen is deze Britse schapendrijver het meest intelligente hondenras. Gekoppeld aan hun uitzonderlijk atletisch vermogen, snelheid en grote wil om te behagen maakt hun slimheid ze bij uitstek geschikt voor zowat alle hondensporten. Ze eindigen dan ook bijna altijd op het hoogste schavot van hondenwedstrijden als agility en schaapdrijverswedstrijden.

Een border die een schaap ziet (of bij gebrek daaraan iets anders wat in zijn ogen daarvoor kan doorgaan: mensen, kinderen, vogels, vliegen,... alles wat beweegt) vergeet de hele wereld. Zijn ogen blijven gefixeerd op het doel en hij beweegt in een typische houding laag over de grond naar de troep en begint spontaan het 'vee' te hoeden. Ze proberen instinctief de troep samen te houden door er rond te rennen en eventuele ontsnappers terug te drijven.

Het is een genot om te kijken naar een border die vee aan het drijven is of agility doet en het maakt het erg moeilijk om niet van zo'n hond te houden.

Borders zijn nog altijd echte werkhonden die veel minder op uiterlijk worden geselecteerd. Het gevolg is dat ze beschikbaar zijn in veel verschillende kleuren, hoewel het kenmerkende zwart-wit patroon het meest voorkomt.

Een border is echter geen hond die voor iedereen geschikt is! Zijn enorme intelligentie en activiteit vergen ook van de baas enorme inspanningen. De border heeft nood aan bijzonder veel beweging en mentale stimulatie. Als hij die niet krijgt wordt hij erg vervelend en zelfs destructief zodat deurstijlen en meubels eraan moeten geloven. Hun intelligentie maakt ook dat ze even makkelijk dingen aanleren die niet gewenst zijn. Een ervaren baas is dan ook een must.

Gezondheidsproblemen

Borders zijn relatief gezonde honden, maar er zitten ook enkele ernstige ziektes in het ras. Naast ziektes is de border ook gevoelig voor gedragsproblemen als hij niet voldoende stimulatie krijgt.

Een vrij typisch probleem bij alle collies is dat bepaalde medicijnen die perfect aan andere rassen kunnen worden toegediend zeer toxisch zijn, bv. ivermectine.

Veel voorkomende ziektes: