HomeMedischOnderzoekenBloedonderzoek

Bloedonderzoek

Een zeer vaak gebruikt hulpmiddel voor het stellen van een diagnose is een bloedonderzoek. Dit is een redelijk goedkoop onderzoek waar zeer veel informatie mee te krijgen is. Meer en meer dierenartsen hebben zelf een toestel in huis waar ze bloed mee kunnen onderzoeken, maar meestal wordt het bloed opgestuurd naar een centraal laboratorium.

Bij het bloedonderzoek gaat men enzymen en cellen bepalen. Veel enzymen in het bloed worden aangemaakt door 1 of enkele organen. Een stijging of een daling van deze enzymen kunnen dus een idee geven over de functie van deze organen. De meest gebruikte enzymen geven een beeld over de functie van de lever, de nieren, de alvleesklier (pancreas), de spieren, het hart, de schildklier en de bijnieren.

De cellen in het bloed bestaan uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Afwijkingen in de aantallen kunnen helpen bij het stellen van de diagnose.

Voordelen

Het is een eenvoudig onderzoek dat niet duur is en waarvan de resultaten snel beschikbaar zijn.
Men kan zeer veel organen screenen met een bloedonderzoek.

Nadelen

Men kan niet alles halen uit een bloedonderzoek.
Veel enzymen zijn niet specifiek voor 1 orgaan. Bij afwijkingen in zo'n enzym weet men dus niet altijd waar het probleem juist ligt.
Elk enzym dat men wil bepalen moet men specifiek aanvragen en dit kost geld: hoe uitgebreider het bloedonderzoek, hoe duurder het wordt.

Nut

Bloedonderzoek kan gebruikt worden voor de diagnose en opvolging van een hele resem ziektes.
Vaak voorkomende ziektes die met bloedonderzoek kunnen vastgesteld worden zijn oa.: leverproblemen, nierproblemen, schildklierproblemen, spierproblemen, problemen met de rode bloedcellen, infecties, kanker, pancreasproblemen, suikerziekte, ...