Blaasontsteking

Blaasontsteking of cystitis is een veel voorkomende aandoening bij honden. Meestal is de oorzaak een bacteriële infectie van de blaas of blaasstenen of blaasgruis. In tegenstelling tot blaasontsteking bij mensen komt de aandoening even vaak voor bij vrouwelijke als bij mannelijke honden.

Symptomen

De hond zal erg vaak proberen te urineren. Er komt altijd slechts een klein beetje (enkele druppels) urine naar buiten. De urine ziet er vaak troebel uit en er kan ook bloed inzitten.
Indien een blaasinfectie niet behandeld wordt bestaat het gevaar dat ze uitbreidt naar de hogere urinewegen en de nieren. Een infectie van de nieren kan levensbedreigend worden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door onderzoek van de urine. In de urine zijn er eiwitten, witte bloedcellen en eventueel ook bloed aanwezig. In veel gevallen zal men ook kristallen terugvinden die kunnen wijzen op de aanwezigheid van blaasstenen.

Behandeling

De behandeling zal bestaan uit antibiotica. Indien er kristallen aanwezig zijn zal men de hond op een speciaal dieet zetten dat de vorming van de kristallen tegengaat. Indien er blaasstenen aanwezig zijn zal men operatief ingrijpen.

Prognose

Meestal uitstekend, maar indien er kristallen aanwezig zijn is de kans vrij groot dat de infectie terugkomt of dat er blaasstenen zullen gevormd worden.