HomeHondenrassenBelgische Herder

Belgische Herder

belgische herder

Men onderscheidt 4 Belgische herders die voornamelijk in vacht en in mindere mate ook van karakter van elkaar verschillen:

  • De Mechelse herder is de bekendste variant en heeft een rossige vacht en een zwart masker. Hij is dominant en in de juiste handen de perfecte werkhond.
  • De Groenendaeler is de zwarte langharige variant met een zachter karakter. Sommige exemplaren doen het goed in hondensportcompetities.
  • De Tervuerense herder is de langharige variant met een bruine of grijze vacht en zwart masker. Ze zijn van karakter vergelijkbaar aan de Groenendaeler en kunnen uitblinken in agility of andere (gehoorzaamheids)sporten.
  • De Laekense herder is zeldzaam en heeft een ruwharige rossige vacht. Van karakter leunt hij dichter bij de Mechelaar aan.

Belgische herders werden oorspronkelijke gefokt als werkhonden en worden nog altijd vaak gebruikt als politiehond of in het leger. Het zijn zeer intelligente, elegante honden die licht gebouwd zijn.

De atletische en energieke Belgische herder is geen hond voor beginners! Vooral de Mechelaar en Laekense herder zijn dominant en hebben een ervaren, standvastige, consequente baas nodig. Het zijn werkhonden die perfect te trainen zijn door een goede trainer. In handen van een onervaren eigenaar kunnen deze honden een gevaar vormen voor het gezin en de omgeving. De werklijnen zijn niet geschikt om te houden als gezinshond.

Ze hebben continu lichamelijke en mentale stimulatie nodig, anders worden ze vervelend en kunnen ze gedragsstoornissen gaan vertonen, zoals destructief gedrag en obsessief gedrag.

Het is een uitstekende waakhond die erg beschermend is en indien nodig niet terugdeinst om de tanden te gebruiken. In handen van een onervaren eigenaar kan dit tot ongelukken leiden.

Meer nog dan andere rassen is socialisatie van groot belang. Als hij moet samenleven met andere dieren is het erg belangrijk dat hij van in het begin ermee opgroeit.

Gezondheidsproblemen

Belgische herders zijn werkhonden waarvan verschillende lijnen gefokt worden op prestatie en gezondheid. Daardoor zijn gezondheidsproblemen minder frequent dan in andere rassen zoals bijvoorbeeld zijn neef de Duitse herder. Vooral heupdysplasie en in mindere mate elleboogdysplasie komen opvallend minder vaak voor dan in gelijkaardige rassen en vormen zelden een probleem.

De Belgische herders zijn over het algemeen gezonde honden.

Veel voorkomende aandoeningen zijn:

  • epilepsie: komt vrij vaak voor bij alle 4 de varianten
  • maagtorsie kan voorkomen
  • oogziektes zijn eerder zeldzaam