Babesiose

Babesiose of Piroplasmose is een ziekte die wordt overgedragen door teken in het Middellandse Zeegebied. De babesia parasiet is een ééncellig organisme dat de rode bloedcellen infecteert en vernietigt. De parasiet wordt overgedragen door teken.

De laatste jaren ziet men deze ziekte sporadisch opduiken in onze streken.

Symptomen

Babesiose kan zich in vele vormen uiten en geeft niet altijd symptomen.
Bij het typische verloop treden 10 tot 21 dagen na de infectie de eerste symptomen op. De hond zal tekenen van bloedarmoede vertonen: bleke slijmvliezen, moeheid, versnelde ademhaling en hartslag en zwakte. Soms treedt geelzucht op.
De bloedstolling kan gestoord zijn met klontervorming in de bloedvaten.

Soms ziet men ook atypische infecties. De honden kunnen een grote verscheidenheid aan symptomen vertonen, zoals centrale zenuwaantasting, oedeem, hartproblemen en maag en darmproblemen.

Diagnose

De diagnose van babesiose is niet vanzelfsprekend. Met bloedonderzoek en een voorgeschiedenis van verblijf in aangetaste streken zal men een vermoedelijke diagnose kunnen stellen.
Gespecialiseerd bloedonderzoek kan de parasiet aantonen.

Behandeling

De bloedarmoede zal behandeld worden en er bestaat speciale medicatie om de parasiet te doden.

Prognose

Indien men tijdig behandeld is de prognose van piroplasmose goed. Er bestaat echter het risico dat de ziekte terugkomt na succesvolle behandeling, omdat het moeilijk is om alle parasieten in het lichaam uit te roeien.