Artrose

Artrose is een aantasting van de gewrichten. De normale functie wordt verstoord door verval (degeneratie) van de normale structuren in het gewricht. Dit resulteert in verlies van beweeglijkheid en pijn.
Artrose kan verschillende oorzaken hebben. Kwetsuren van de gewrichtsstructuren kunnen optreden door overbelasting, een verkeerde beweging, een ongeval, een aangeboren probleem of een auto-immune ziekte en kunnen leiden tot artrose.

Veel (voornamelijk grote) rassen hebben een aangeboren aanleg tot het ontwikkelen van artrose. De meest bekende vormen hiervan zijn heupdysplasie bij Duitse herders, border collies, rottweilers en retrievers, OCD bij oa. de Duitse herder, de Sint-Bernard, berner sennenhonden, rottweilers en retrievers en gescheurde kruisband bij rottweilers.

Symptomen

De belangrijkste klinische tekens van artrose zijn manken en pijn.
Voornamelijk na rust ('s morgens) of na zware inspanning zal het manken verergeren.
Zwelling van de aangetaste gewrichten door vochtophoping kan optreden.
In een later stadium zijn er ook veranderingen van de botten en gewrichtsstructuren.

Diagnose

De klinische tekens in combinatie met het ras van de hond zullen in veel gevallen al een vermoedelijke diagnose opleveren.
Deze kan bevestigd worden door radiografie.

Behandeling

Meestal zal men artrose behandelen met medicatie en matige, niet te belastende beweging. Overgewicht is een extra belasting op de gewrichten en moet ook behandeld worden.
De meest gebruikte medicatie zijn ontstekingsremmers. De werking berust voornamelijk op de pijnstillende werking en niet zozeer op de remming van ontsteking.
Belangrijk is ook matige beweging. Te veel rust kan de gewrichten stijf doen worden. Men moet ook trachten de spieren te oefenen zodat deze de gewrichten kunnen ondersteunen.
Te veel oefening is echter slecht voor artrose, wegens mogelijke overbelasting van het al zieke gewricht.
In sommige gevallen zal men opteren om de artrose chirurgisch te behandelen. Men zal dan trachten de eventuele oorzaak van de artrose weg te nemen of te corrigeren.
In sommige gevallen kan een artroscopie aangewezen zijn.

Prognose

Naar gelang de oorzaak van de arthrose kan de prognose goed tot slecht zijn.
Als men de oorzaak van de gewrichtspijn (chirurgisch) kan wegnemen voor er veranderingen zijn opgetreden in het gewricht zelf kan de hond volledig genezen.
Meestal echter zal de arthrose erger worden met de tijd. Men kan dan enkel de evolutie afremmen met medicatie en aangepaste beweging.