Anaalzakontsteking

Een zeer frequent voorkomend probleem bij honden is een ontsteking van de anaalzakken of anaalklieren. Honden hebben links en rechts van de anus een anaalzakje met klieren die een stinkende vloeistof afscheiden. Deze vloeistof is een geurmerker en heeft een functie in de sociale omgang van de honden.

De uitgang van de anaalzakjes is zeer nauw en raakt gemakkelijk verstopt. In dit geval zullen de klieren vocht blijven produceren zonder dat dit weg kan, met overvulling tot gevolg. Een ontsteking treedt dan gemakkelijk op.

Sommige honden zijn zeer gevoelig voor verstopping van de anaalklieren.

Symptomen

Het meest typische symptoom is jeuk aan de anus. De honden zullen likken en bijten naar de onderrug en zullen slepen met de anus over de grond. In sommige gevallen zal de jeuk zo erg zijn dat de hond zichzelf kwetst door het krabben, bijten en slepen. Huidinfecties kunnen zo ontstaan die op hun beurt ook jeuken, zodat een vicieuze cirkel van steeds ergere jeuk ontstaat.

Indien de anaalzakken geïnfecteerd raken kan een erg pijnlijk abces ontstaan. Dit abces kan na verloop van tijd barsten met etterige uitvloei tot gevolg.

Diagnose

De symptomen en het klinisch onderzoek zullen voldoende informatie geven om tot een diagnose te komen.

Behandeling

Indien de anaalzakken overvuld zijn, zal de dierenarts ze leeg drukken. De stinkende vloeistof komt naar buiten en ontstopt de nauwe doorgang.
Bij infecties zijn antibiotica noodzakelijk.
Een abces zal opengeprikt worden.

Bij honden die steeds opnieuw een anaalklierontsteking krijgen kan overwogen worden de anaalzakken chirurgisch te verwijderen.

Prognose

De prognose van een anaalzakontsteking is goed indien ze juist behandeld wordt. De meeste honden zullen zonder problemen genezen.
In veel gevallen zal de anaalzakontsteking terug opduiken.