Auto-Immune Haemolytische Anemie

Auto-immune haemolytische anemie is een ziekte waarbij het lichaam van de hond de eigen rode bloedcellen of erytrocyten niet meer herkent en ze als lichaamsvreemd aanziet.

Het immuniteitsstelsel van de hond zal de rode bloedcellen – die instaan voor het zuurstoftransport - daarom vernietigen. De oorzaak van de ziekte is niet bekend, maar men merkt dat ze vaker voorkomt bij sommige rassen, zoals de Amerikaanse cocker spaniël, de Ierse setter, de poedel en de teckel.

De ziekte schijnt vaker voor te komen bij teven.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is anemie: een tekort aan rode bloedcellen (deze worden immers vernietigd). Door deze anemie zullen de weefsels te weinig zuurstof krijgen. De gevolgen hiervan zijn moeheid, lusteloosheid, zwakte en een versnelde ademhaling (de hond probeert om meer zuurstof op te nemen).
De slijmvliezen van de hond zullen erg bleek worden.

Een ander ziekteteken dat soms optreedt is geelzucht, veroorzaakt door een stof die vrijkomt uit de kapotte rode bloedcellen.

Diagnose

De diagnose kan vermoed worden aan de hand van de symptomen en een bloedonderzoek.
De Coombs test - een speciale bloedtest - geeft meestal uitsluitsel.

Behandeling

De behandeling van AIHA bestaat uit het toedienen van medicatie die de immuniteit onderdrukt.
Meestal start men de behandeling met corticosteroïden. Indien deze niet afdoende werken kan men andere medicijnen toevoegen. De behandeling is levenslang.

Soms wordt de milt verwijdert. Dit orgaan wordt beschouwd als belangrijkste "vernietigingsplaats" van de erytrocyten.

Prognose

De prognose varieert: sommige honden reageren goed op de behandeling en kunnen zonder noemenswaardige problemen verder.
Bij andere honden kan de afbraak van de rode bloedcellen niet onder controle gebracht worden. De ziekte kan dan dodelijk aflopen.